Braces

Penulis : Aina Zairee Masa : 19:36 Comments : 8 Labels :

hai . asaalamualaikumm . dah lama tak update blogg . topic harini aina nak cerita pasal braces nii . braces a.k.a pendakap gigi tau kan ? tak tau ape itu braces see picture bawah ini :3


Sekarang i'm using braces xD aina nak cerita pengalaman aina buat braces ini . sekarang ni dah 1 migggu 5 hari aina pakai braces . sejak aina pakai braces , aina dah makin kurus xD tak perlu yah diet dah , sebab kalau pakai braces , rasa cam susah nak makan , dan menjengkelkan mybe aina fobia , takut batu tu tercabut mybe .... xD sebab tu aina tak makan sangat , hanya minum air jee . makan tu makan lah jugak , tapi bende yang lembut lah macam roti , biskut with air milo xD tu je lah menu aina setiap hari . ade kawan aina cakap aina makin lawa sejak pakai braces ni . owh yeke ? bangga lah xD . okey stop berangan . aina nak cerita pengalaman aina pakai braces ni .

Ramai orang tanya pasal HARGA nii .
aina buat dekat klinik swasta so harga die mahal la jugak , dalam RM 6,000 .
bayar ansur-ansur . first tu bayar RM 1,500 then bayar bulan - bulan . biasanya camtu lah 
takkan lah nk bayar sekali gus , kalau orang kaaya boleh la bayar sekali gus lah kan ? lol

Mula-2 die akan ukur gigi kita dulu , bukan ukur guna pembaris tau xD lolz
die ukur guna....... aina tak tau ape nama bende tu . bende tu macam tanah liat , die warna biru . mybe 

Esoknya .....
esoknyaa die akan x-ray pulak . x ray sekejap je  :D . tak sakit pun . x ray jee.
Esok pulak baru lah cabut gigi 2 batang atas dan bawah 

Ramai orang tanya SAKIT TAK CABUT GIGI ?
hurm ... hehe , aina kene cabut gigi 5 batang sebab gigi aina berlapis . biasa 4 batang saje ..
sakit tak ? haha . sebenarnya tak de lah sakit sgt . time cucuk je gusi tu agak sakit sedikit tapi  tahan je lah . sekejap je . then tunggu 1 minute baru die cabut , aina waktu nak cabut tu aina pejam mata .
hehe . serious ni first time cabut gigi dekat klinik , walaupun aina takut , aina ttap beranikan diri
sbb nak pakai braces  hehe . time die cabut tu tak sakit . yelah sebab dah guna bius die kan . kompem tak sakit . ttetapii .... selepas cabut tuu korang balik rumah makan ubat then terus tidur tau :3
sebab apa kene tidur ? sbb lepas cabut gigi tu korang akan rasa sakiit . mane tak nyaa cabut gigi
gerham tuu . so aina tidur bila bangun tu alhamdullilah tak de rasa sakit sgt . kalau tak mmg sakit lah . pening sume adee .

ada CARA TAK NAK MENGELAK SAKIT WAKTU CABUT GIGI TU ?
ada je . nak tau tak camne aina tahan waktu cucuk bius kat gusi tu . korang just pejam mata dan korang bawak lah tisu or sapu tangan ke . time die cucuk tu korang genggam sekuat hati korang . alhamdullilah kurang sikit rasa kesakitan tu . kalau aina buat camtu . how about you yang pakai braces ni ? lol

Selepas selesai cabut gigi 5 batang tuuu 
baru lah pakai braces . die ambil masa 30 minit . untuk pasang braces di gigi atas sahaja 
then seminggu tu baru pakai yang bawah punya . *itu saya punya klinik , die tak pasang sekali gus . die pasang satu-2 aina pun tak tau kenaapa die buat camtu . lolz .
bila dah pasang tu , gigi kita akan rasa terikat tau . mula-2 pakai mmg susah nak bercakap dan 
rasa cam menjengkelkan , tapi kalau dah biasa die okay lah :3 

Makan ?
first day korang using braces tu . korang kene makan bende yang lembut seperti bubur . kalau tak de bubur lebih baik jangan makan , sbb first day tu kalau korang makan roti pun gusi kita akan rasa sakit . second day tu makan bubur juga . 3rd day tu baru boleh makan rotii , tengok pada gusi korang lah try lah makan roti kalau sakit maknanya kene makan bubur lagi lah . 4 day tu dah okey kot .  kalau aina 4 hari aina tak makan , sebab mak aina tak masak bubur , aina tak kesah pun kalau aina tak makan , tapi korang tak taulah takut pengsan pulak nanti kan . lol . jgn makan bende yang keras-2 takut batu die tercabut sebab batu tu die tampal guna gam je kodd , lol bukan gam uhu tu -,- ade lah gam khas die tu

GOSOK GIGI ?
ini penting . korang kene gosok gigi setiap hari tau . lepas makan , tapi jangan gosok kuat sangat kang tercabut die punya batu tu , gosok secara bulat bulat xD . dia ade brus gigi die . berus gigi die kecik je . ade 2 batang ade yang 3 batang , die kene beli tak termasuk dengan harga RM 6.000 tu tau . then die ade ubat ape ntah name die untuk komor supaya gigi kita rapat .

Kalau korang nak pakai braces , korang kene jaga your braces tuu tau . tapi best tau pakai braces , aina sejak pakai braces asyik senyum je xD poyo je . ade lah jugak orang pangil aina gigi besi . tapi aina tak ambil hati punn , heheehe . 

sampai situ sahaja . terima kasih sebab sudi bace if kalau ade soalan ask to me dekat comment tau :3 insyallah saya akan menjawabnya :D





thank you for reading

8 comments:

grrl.friday said...

Hi awak.. Gigi yang dah cabut tu kan tinggalkan ruang kosong so kita akan nampak rongak. Berapa lama masa awak tunggu untuk gigi awak bergerak untuk cover tempat yang rongak tu eh?

DakVanila said...

tak pasti lah ... tapi lama lah jugak .... bergantung pada gigi kita , gigi saya berlapis that why agak lama sikit rsenya dalam 4-5 bulan ..

ruhil faizah said...

hi aina.. awk pakai braces kt klinik mane? kos brape? sakit x?hihi

DakVanila said...

HII ,, :) SAYA PAKAI BRACES KAT KLINIK LOH KT GOMBAK

Anonymous said...

saya baru je cabut gigi petang tadi..
masa cabut xsakit langsung
stngah jam pastu baru rasa sakit..tarik urat kepala la jugak..haha smpai2 rumah trus telan pain killer..then hilang rasa sakit tu..darah xyah cakap la..banyak..dr kol 6 ptng kluar saje..pkul 11 mlm bru kurang darah keluar.

Anonymous said...

A

Anonymous said...

Em nak tanya sikit klaw pasg braces untuk empat gigi atas sahaja brapa kos??
Trima kasih harap blas ��

Syed Muhammad Afiq said...

Berape lame nak tunggu gigi tumbuh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...